BOROK
FEHÉR
BOROK
●
Soproni Sárga
muskotály – 2017, bio
száraz fehérbor
A Soproni borvidék egyik fő fajtája
volt az 1800-as évek végéig. 2010 évi telepítésünk során szépen
díszlik a Balfi dombokon.
A fajtára jellemző nektár illat
ízben is megjelenik, szép savakkal, hosszú, tartalmas lecsengéssel.
● Furmint –
bio száraz fehérbor
Őseink előszeretettel
telepítették, a borvidékünk (Ruszt-Sopron-Pozsony) meghatározó fajtája
volt, ezért hoztuk újra vissza a termesztésbe. A furmint száraz
borként a neutrális fajták közé tartozik, képes a termőhelyet jól
közvetíteni. Legjellemzőbb illat- és ízjegye a körte, fehér húsú
gyümölcsök, birs és barack. Palackos éréssel mindez petrolra és
barackosságra vált. Jó savai és komplex szerkezete miatt érlelhető is,
elegánsan viseli a hordót.
●
Viognier
– 2016,
bio száraz fehérbor
Gazdag aroma, illat és ízvilág, a
körte és az őszibarack gyümölcsöket idézi, élénk, ropogós savakkal.
●
Soproni Pinot
noir white – 2017, száraz
fehérbor
Kékszőlőből gyors feldolgozással
készült, szőlővirág illatokban és gyümölcs ízekben gazdag, a fajta
jelleget, valamint a szőlő zamatát megőrző bor.
VÖRÖS
BOROK
●
Soproni
Kékfrankos – 2017, száraz
vörösbor
Hagyományos eljárással készült,
hordóban érlelt, rubinvörös színű, feketebogyós gyümölcsös illatú,
magas extrakt tartalmú, gazdag íz harmóniával, érett tanninnal
rendelkező bor.
●
Soproni
Cabernet franc – 2015, bio
száraz vörösbor
Érett feketebogyós gyümölcsöket
idéző illatok és íz aromák jellemzik. Magas extrakt tartalommal
rendelkezik.
●
Soproni
Cabernet franc – 2017, bio
száraz vörösbor
Mély színvilág, ibolyás, meggyes
áradó illat. Fűszeres, gyümölcsös tanninnal, telt, strukturált
gyümölcsös lecsengéssel.
●
Soproni Syrah
– 2015, bio száraz vörösbor
Illat és íz aromákban gazdag,
feketegyümölcsös jegyek, összetett, fűszeresen izgalmas bor.
●
Soproni Syrah
– 2017, bio száraz vörösbor
Mély, szinte fekete megjelenés.
Szeder és meggyes illata árad. Ízben nagy test, jó egyensúlyú
tanninnal, feketebors fűszerességgel jelenik meg.
●
Soproni „Corvinus
cuvée” – 2016, bio száraz
vörösbor
Merlot, Syrah, Cabernet franc fajták
házasításával készült, harmonikus, telt, érett tanninokkal rendelkező,
gyümölcsös jegyeket tartalmazó bor.
●
Soproni „Corvinus
cuvée” – 2017, bio száraz
vörösbor
Merlot és Cabernet franc
házasításával készült, gránát színű. Illata kékbogyós gyümölcsös
jellegű, mely ízében is megjelenik, fűszeres lecsengéssel.
Általában Kékfrankos
szőlőből rosét is készítünk. Feldolgozásra kerül a Merlot szőlő, egyes
évjáratokban pedig a Pinot noir és a Cabernet sauvignon.
Bio boraink a Biokontroll Hungária Nonprofit
Kft. ellenőrzése alatt készültek.
ÉRDEKESSÉGEK A BORRÓL
Több tanulmány hangsúlyozta, hogy a
mérsékelt vörösborfogyasztás csökkenti az érelmeszesedést és bizonyos
szívbetegségek kockázatát.
Antioxidánsok a borban:
A vörösborban nagy mennyiségben
megtalálható polifenol (flavonoidok, Resveratrol) típusú antioxidáns
vegyületek okozzák a jótékony hatásokat.
Flavonoidokhoz más természetes
forrásból is hozzájuthatunk, de úgy tartják, hogy a borból származóak
emészthetősége és felszívódása nagyságrendekkel nagyobb. A vörösborokban
ráadásul a flavonoidok mennyisége majdnem hússzor nagyobb, mint a
fehérborokban.
Az alkoholos italok közül a bor
pH-értéke áll a legközelebb a fehérjék lebontását végző gyomornedv
pH-jához.
A savasabb fehérboroknak és a fanyar
vörösboroknak aperitif, étvágyfokozó hatása is jelentős.
Az étkezéshez kapcsolódó, minőségi bor
történő fogyasztásának helye van a
kiegyensúlyozott táplálkozásban.
A minőségi borfogyasztás szükséges
velejárója a minőségi kultúra.
A jó bor megnyitja az utat a kultúra
felé.