.
www.horvathboraszat.hu


 

BOROK

 

      
 

 

FEHÉR BOROK

 

●   Soproni Sárga muskotály – 2017, bio száraz fehérbor

A Soproni borvidék egyik fő fajtája volt az 1800-as évek végéig. 2010 évi telepítésünk során szépen díszlik a Balfi dombokon.

A fajtára jellemző nektár illat ízben is megjelenik, szép savakkal, hosszú, tartalmas lecsengéssel.

 

●   Furmint – bio száraz fehérbor

Őseink előszeretettel telepítették, a borvidékünk (Ruszt-Sopron-Pozsony) meghatározó fajtája volt, ezért hoztuk újra vissza a termesztésbe. A furmint száraz borként a neutrális fajták közé tartozik, képes a termőhelyet jól közvetíteni. Legjellemzőbb illat- és ízjegye a körte, fehér húsú gyümölcsök, birs és barack.  Palackos éréssel mindez petrolra és barackosságra vált. Jó savai és komplex szerkezete miatt érlelhető is, elegánsan viseli a hordót.

 

   Viognier 2016, bio száraz fehérbor

Gazdag aroma, illat és ízvilág, a körte és az őszibarack gyümölcsöket idézi, élénk, ropogós savakkal.

 

●   Soproni Pinot noir white – 2017, száraz fehérbor

Kékszőlőből gyors feldolgozással készült, szőlővirág illatokban és gyümölcs ízekben gazdag, a fajta jelleget, valamint a szőlő zamatát megőrző bor.

 

 

VÖRÖS BOROK

 

●   Soproni Kékfrankos – 2017, száraz vörösbor

Hagyományos eljárással készült, hordóban érlelt, rubinvörös színű, feketebogyós gyümölcsös illatú, magas extrakt tartalmú, gazdag íz harmóniával, érett tanninnal rendelkező bor.

 

●   Soproni Cabernet franc – 2015, bio száraz vörösbor

Érett feketebogyós gyümölcsöket idéző illatok és íz aromák jellemzik. Magas extrakt tartalommal rendelkezik.

 

●   Soproni Cabernet franc – 2017, bio száraz vörösbor

Mély színvilág, ibolyás, meggyes áradó illat. Fűszeres, gyümölcsös tanninnal, telt, strukturált gyümölcsös lecsengéssel.

 

●   Soproni Syrah – 2015, bio száraz vörösbor

Illat és íz aromákban gazdag, feketegyümölcsös jegyek, összetett, fűszeresen izgalmas bor.

 

●   Soproni Syrah – 2017, bio száraz vörösbor

Mély, szinte fekete megjelenés. Szeder és meggyes illata árad. Ízben nagy test, jó egyensúlyú tanninnal, feketebors fűszerességgel jelenik meg.

 

●   Soproni „Corvinus cuvée” – 2016, bio száraz vörösbor

Merlot, Syrah, Cabernet franc fajták házasításával készült, harmonikus, telt, érett tanninokkal rendelkező, gyümölcsös jegyeket tartalmazó bor.

 

●   Soproni „Corvinus cuvée” – 2017, bio száraz vörösbor

Merlot és Cabernet franc házasításával készült, gránát színű. Illata kékbogyós gyümölcsös jellegű, mely ízében is megjelenik, fűszeres lecsengéssel.

 

 

Általában Kékfrankos szőlőből rosét is készítünk. Feldolgozásra kerül a Merlot szőlő, egyes évjáratokban pedig a Pinot noir és a Cabernet sauvignon.

 

 

   Bio boraink a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzése alatt készültek.

 

 

 

ÉRDEKESSÉGEK A BORRÓL


Több tanulmány hangsúlyozta, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás csökkenti az érelmeszesedést és bizonyos szívbetegségek kockázatát.

 

Antioxidánsok a borban:

A vörösborban nagy mennyiségben megtalálható polifenol (flavonoidok, Resveratrol) típusú antioxidáns vegyületek okozzák a jótékony hatásokat.

Flavonoidokhoz más természetes forrásból is hozzájuthatunk, de úgy tartják, hogy a borból származóak emészthetősége és felszívódása nagyságrendekkel nagyobb. A vörösborokban ráadásul a flavonoidok mennyisége majdnem hússzor nagyobb, mint a fehérborokban.

 

Az alkoholos italok közül a bor pH-értéke áll a legközelebb a fehérjék lebontását végző gyomornedv pH-jához.

A savasabb fehérboroknak és a fanyar vörösboroknak aperitif, étvágyfokozó hatása is jelentős.

 

Az étkezéshez kapcsolódó, minőségi bor történő fogyasztásának helye van a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

 

A minőségi borfogyasztás szükséges velejárója a minőségi kultúra.

A jó bor megnyitja az utat a kultúra felé.