RÓLUNK
„Érték a mérték”
E jelmondatunk
megmutatkozik a szőlőtermesztéstől indítva a borkészítésen át minden
tevékenységünkön.
A családi
gazdaságba beleillő közel 3 ha területen gazdálkodunk: a Fertő parton, a
Balfi dűlőkben, a Virágvölgyben és a Harkai dombokon.
A szakma szeretete
Édesapámtól ered, aki nagy alázattal művelte a szőlőt és készítette a
bort.
Soproniként mindig
is úgy éreztem, hogy a szőlővel és a borral kell foglalkoznom, így ennek
folyamata most már 40 éves múltra tekint
vissza.
Első szőlőterületem
a szakcsoportban művelt Pinot noir fajta volt, melyből rosét és
vörösbort, később fehér bort is készítettem.
Ez a fajta azóta is a
kedvencem.
Az évek során
növekvő területeken egy nagy elhatározással 2011. évben újratelepített
fajtákkal, bio művelésbe kezdtünk.
A filoxéria vész előtt (1875-ig),
jellegzetes soproni fajták Furmint és Sárga muskotály telepítése mellett
világfajták Merlot,
Cabernet franc, újdonságként Syrah, illetve
különlegesként Viognier is sorra kerültek. A meglévő Pinot noir,
Kékfrankos, Cabernet sauvignon szőlőterületekkel 2020-tól bio művelésre
álltunk át.
Ültetvényeinken 6-8
rügyes terheléssel „Gyot” művelésmódot alkalmazunk.
Borospincénkben és
borkóstoló helységünkben 5-30 fő
részére, akár 10 féle borból tudunk borkóstolót tartani - előzetes
egyeztetés alapján. Igény esetén
hidegtál is kérhető a ropogtatni valók mellett.
Hagyományos
tölgyfa, akácfa hordós és kóracél tartályban érlelt borok kerülnek
palackba, illetve folyó borként értékesítésre.
A folyamatos
fejlődés igénye, az egyre nagyobb minőség elérése érdekében szakmai
képzéseken vettem részt.
Tanulmányaim:
Borkollégiumi alap- és közép tanfolyam, nemzetközi borbírálói
végzettség, szőlész-borász szakmérnöki másoddiploma – melynek
eredményeként született a „Corvinus cuvée” vörös borunk (legutóbb Merlot
és Cabernet franc fajtákból).
Eredményeim:
Elmúlt évek
Borvidéki borversenyein számos arany érmet szereztünk.
Elnyertük 2011-ben
„Sopron város Kékfrankosa” címet.
Országos
borversenyeken több alkalommal is eredményesen szerepeltünk.
2021-ben: A “100
legjobb magyar bor” - Winelovers magazin szakmai csapatának értékelése
során 60. helyezést értünk el a “Corvinus cuvée” 2017-es borunkkal. A
Syrah 2017-es vörösborunk pedig ezüst érmes lett.
2021-ben
megjelentünk a Borigo magazinban is.
Célunk a kiváló
minőség, a folyamatos fejlődés, az új ötletek megvalósítása a Vendégek
megelégedettségéhez hozzájárulva.
Horváth Imre
szőlész-borász szakmérnök